LINK

Meesterproef Algoritmes in bouwkunde

Voor het eindexamen van Technasium zijn Boy de Wit, Isa Bakas en Jafet Koekchoven op zoek gegaan naar een bouwkundige opdracht: geïnspireerd door de projecten van architectenbureau “Studio RAP” uit Rotterdam. De examenleerlingen wilden graag onderzoeken hoe je algoritmes concreet kan toepassen in bouwwerken.

In Cafer Makine vonden zij hun opdrachtgever, de heer Makine is projectleider bij het Ingenieursbureau van de Gemeente Lelystad. De opdracht luidde: het maken van een ontwerp voor een fietsbrug over de Middendreef bij het nieuwe Porteum.

Om meer te weten te komen over het toepassen van algoritmes hebben de examenleerlingen bij Wessel van Beerendonk, Co-Founder Studio RAP, gastlessen ontwerpen gevolgd. Algoritmen zijn in het kort eigenlijk wiskundige formules die een computer in staat stellen om bepaalde patronen en structuren genereren. Deze zijn te complex voor een mens om zelf te maken.

Studio RAP past in haar ontwerpen het werken met algoritmes veelvuldig toe: ‘’Studio RAP is an architectural design company where we combine the power of computational design with innovative digital fabrication methods. “

Tijdens het ontwerpproces hebben de examenleerlingen ook Koen van Gelder van de Antea groep als expert geraadpleegd, hij heeft hen wegwijs gemaakt in het berekenen van materiaalconstructies, onder andere in accoyahout.

Het resultaat: 2 vernieuwende ontwerp concepten waar Boy, Isa en Jafet veel enthousiaste reacties op krijgen!