Afgelopen maandag 22 mei was het dan zover. 28 enthousiaste leerlingen van basisschool De Driemaster gingen op bezoek bij Omroep Flevoland.
In dit bezoek stond de rondleiding centraal en begonnen we in de studio waar een live uitzending bezig was. De leerlingen mochten één keer hard geluid maken van de dj’s en dat hebben de dj’s geweten ook.
In het tweede gedeelte van de rondleiding mochten de leerlingen meekijken met een live weerbericht waarbij de leerlingen ook live op televisie te zien waren.
En als klap op de vuurpijl mocht één leerling met de weervrouw een eigen aflevering maken.
In het laatste gedeelte van de rondleiding gingen de leerlingen kijken in de regiekamer. Dit is waar de regisseur een vragenregen over zich heen heeft gekregen.
Nadat alle vragen waren beantwoord, was de rondleiding ten einde gekomen en zijn de leerlingen nog enthousiaster richting school vertrokken.
Sterk Techniek Onderwijs Lelystad organiseert op 4 november as voor de 1e keer in de regio het “doe-en-beleef-techniek festijn” Techniek Tastbaar. Dit evenement is al meer dan 30 keer met groot succes georganiseerd in Noord- en Oost Nederland. Het doel is om de jeugd kennis te laten maken met techniek in de breedste zin en informatie te geven over de mogelijkheden van een opleiding en carrière in de techniek.
Ongeveer 25 technische bedrijven uit verschillende technische branches organiseren voor kinderen in de leeftijdsgroep van 10 tot 16 jaar allerlei doe-activiteiten: Sleutelen, lassen, solderen, ontwerpen op de computer, 3D printen, techniek in de zorg, laboratoriumwerk, bouwen, programmeren en nog veel meer. Deze activiteiten vinden plaats op en rondom de werkplaats van PIE/BWI (tussen gebouwen Boeg en Ruim).
Om een idee te krijgen van dit evenement kunt u de website van Techniek Tastbaar bezoeken www.techniektastbaar.nl.
Wij nodigen alle kinderen van 10-16 jaar van harte uit om zich te verwonderen over techniek en om techniek te beleven.
Even de feiten op een rijtje:
Evenement: Techniek Tastbaar Lelystad
Wanneer: Vrijdag 4 november van 12.00 tot 20.00 uur
Waar: Porteum, De Campus 9, 8233 GA Lelystad
Voor wie: Leerlingen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar en hun ouders, leerkrachten
I.v.m. beperkte parkeerplaatsen raden wij u aan om zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Indien noodzakelijk kunt u de auto ook parkeren bij Palazzo of de Rietlanden. De ingang van het evenement is aan de rechterkant van het schoolplein van Boeg.
Vanzelfsprekend is de toegang voor dit evenement gratis!
Tot ziens op 4 november in Lelystad!
Namens de organisatie van Techniek Tastbaar,
Marianne Goedbloed en John van Mierlo, projectcoördinatoren
Email: m.goedbloed@porteum.nl, john@techniektastbaar.nl
Afgelopen donderdag 17 maart was het dan eindelijk zover, een inspirerende middag tussen het Lelystadse bedrijfsleven & onderwijs op Porteum!
Onder het genot van een hapje en een drankje hebben wij nieuwe inzichten gekregen door de lezing van Adri Pijnenburg en de gesprekken met de bedrijven over technisch- en innovatief onderwijs.
Door middel van doorlopende leerroutes en hybride leerplekken weten steeds meer toe te spitsen op kwalitatief en duurzaam technisch onderwijs.
Maandag 14 maart hebben we even de techniekdocenten van Porteum flink in de kou gezet! We kregen een koude rondleiding van René Castel in de vriezers van Kloosterboer. Vanaf 1 april 2022 gaat Kloosterboer Lineage heten en zijn zij daarmee ’s werelds grootste speler in de koel- en vrieslogistiek. Mooi om met eigen ogen te mogen zien hoeveel techniek erbij komt kijken om de frietjes op te slaan.
Werken aan een project voor een echte werkgever hoe mooi is dat?
Jelle de Boer, 4e jaars leerling PIE, vertelt zelf wat hij op de foto aan het doen is en hoe hij het ervaren heeft om in het bedrijfsleven zijn keuzevak af te mogen ronden.
“Wat ik aan het lassen ben op de foto is een rek voor waterpakken dat de rattenvangers gebruiken om hij waterpakken op hun kop in te kunnen hangen zodat de waterpakken droog worden en dat er geen beesten of insecten in de waterpakken gaan zitten. Het soort lassen dat ik gebruik is mig-mag. Dat is een soort lassen waarbij je gas gebruikt het verschil met bijvoorbeeld elektrode lassen is dat je bij elektrode lassen een las slak krijgt omdat je daarbij geen gas gebruikt. Het is fijn om op je stage plek je examen onderdeel kan afronden wat als je in je eentje daar stage loopt heeft je begeleider meer tij om je te helpen en je uitleg te geven. En vaak is het op school ook druk met leerlingen en heeft de leerlaar ook minder tijd om je te helpen. Ik ben zelf meerdere dagen met het rek bezig geweest want er moest veel voorwerk gebeuren zoals: afmeten, afzagen en ontbramen. Een stage plek voor leerlingen vind ik wel belangrijk want je loopt mee in de praktijk en je ziet hoe er een werkdag later eruit komt te zien”.